Mesaj ARB – CPBR privind legea darii in plata

 

Comunitatea bancară solicită Parlamentului României asigurarea unui dialog real si constructiv în vederea aducerii Legii privind darea în plată la o formă care să corespundă cadrului legislativ existent, recomandărilor Administrației Prezidențiale cuprinse în cererea de reexaminare, avizului Băncii Centrale Europene şi a poziției exprimată de Comisia Europeană.

De asemenea, comunitatea bancară din România consideră că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului.

Poziția și propunerile comunității bancare din România, reprezentată de Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România, înaintate autorităților române și organismelor internaționale referitoare la Proiectul de Lege privind darea în plată pot fi descărcate aici:

Scrisoare ARB – CPBRDescarcati

Amendamente ARB – CPBRDescarcati