În anul 2018, sectorul bancar a înregistrat o evoluție pozitivă, determinată în principal de cadrul macroeconomic favorabil, care a condus la o accelerare a creditării. În 2018, PIB-ul a crescut cu 4,1% datorită cererii de consum. Pentru anul 2019, se estimează creșterea produsului intern brut (PIB) la peste 4%.
Cu un nivel al bunăstării economice care ne plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană și ocupanta ultimului loc din punctul de vedere al intermedierii și incluziunii fi nanciare, România trebuie să-și cadențeze pașii pentru a reduce aceste decalaje care se adâncesc constant. La fel ca educația fi nanciară, digitalizarea sau ca incluziunea fi nanciară, intermedierea fi nanciară este una din coordonatele în care sistemul bancar, mediul fi nanciar în ansamblu și cel politic și instituțional se pot parteneria pentru a face cu adevărat o diferență în bine pentru români.
România a înregistrat progrese uriașe de la momentul aderării la Uniunea Europeană în anul 2007. În cei 12 ani parcurși sub umbrela UE, Produsul Intern Brut nominal a avansat cu 160%, până la aproximativ 200 miliarde euro. PIB/cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a atins 64% din media UE în 2018 în România, față de 44% în 2007, potrivit Eurostat. În România, PIB/cap de locuitor se ridica la 9.600 euro în 2017. Cu o viteză de croazieră care să asigure o fi nanțare sustenabilă, România poate migra spre lotul țărilor UE în care PIB per capita tinde spre 20.000 euro (Cehia 18.100, Estonia 18.000, Portugalia 18.900 euro, Slovenia 20.800).
Rata infl ației a crescut la 4,63% în anul 2018. Rata șomajului și-a continuat tendința de scădere și a fost aproape de cele mai scăzute din punct de vedere istoric la sfârșitul anului 2018, la 3,3%. Cu toate acestea, piața muncii din România este vulnerabilă la fenomenul emigrației, care a atins un nivel îngrijorător de 15% din populația țării și de 25% din populația activă. În anul 2018, defi citul bugetar structural și defi citul comercial au crescut. Poziția fi scală este sustenabilă, având în vedere că defi citul bugetar a fost de 3% din PIB și că datoria publică a țării era de 35% din PIB. Accelerarea importurilor într-un ritm mai susținut comparativ cu exporturile a condus la creșterea defi – citului de cont curent până la 4,5% din PIB. În cursul anului 2018, contul curent al balanței de plăți a avut un defi cit de 9,4 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României.
Harta riscurilor la adresa stabilității fi nanciare din România elaborată de Banca Națională a României indică trei riscuri sistemice ridicate: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul fi nanciarbancar și deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente. Într-o economie ca a României, care se bazează pe fi nanțare din zona bancară, este important să fi e menținut un climat de încredere.