Barometrul bancar ARB & EY

 

Cadrul legislativ al insolvenţei şi practica judiciară în materie de insolvenţă, incertitudinile în perspectivele economiei şi iniţiativele legislative pe zona consumatorilor care pot afecta disciplina financiară sunt principalele aspecte care în prezent descurajează creditarea, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”.

EY Romania a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit „Barometrul Bancar ARB & EY” care reflectă încrederea industriei bancare în mersul economiei în funcţie de condiţiile economice, modificările legislative şi mediul extern şi propune identificarea de soluţii de restabilire a încrederii. La acest sondaj realizat în primul semestru 2014 prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB au participat instituţii de credit totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de peste 85%. Sondajul va avea o periodicitate bianuală.

Bancherii apreciază că anumite iniţiative legislative pe zona consumatorilor şi modul în care sunt promovate pot afecta disciplina financiară şi transmite mesaje greşite despre practicile băncilor. Ar trebui evitată orice propunere legislativă care afectează disciplina de creditare şi unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinţă, mai ales acum când economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar şi de resurse pentru creditare.

Instituţiile de credit sunt interesate să susţină economia cu credite. Potrivit sondajului realizat în semestrul întâi 2014, peste 80% din bănci se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare în următoarea perioadă pe fondul anticipaţiilor privind creşterea cererii de credite în mai multe sectoare şi relaxarea parţială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informaţiei, Agricultura, Telecomunicaţii, Sănătate şi pe segmentul IMM-urilor.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolventei şi modul de aplicare al legislaţiei descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. Recentele modificări ale legislaţiei insolvenţei aduc îmbunătăţiri cadrului legislativ, dar mai sunt lucruri de făcut în ceea ce priveşte aplicarea legii.

Priorităţile Asociaţiei Române a Băncilor vizează menţinerea rolului sistemului bancar de principal finanţator al economiei României, inclusiv prin demersuri pentru întărirea disciplinei financiare pentru asigurarea stabilităţii şi credibilităţii sectorului bancar. Prezentarea în faţa decidenţilor a provocărilor şi soluţiilor reprezintă o condiţie sine qua non pentru succesul în activitatea de fundamentare transparentă a deciziilor care să conducă la recâştigarea încrederii. Actul legislativ trebuie să pună în centrul atenţiei interesele economiei româneşti, care înseamnă interesul fiecărui cetăţean din România.

În procesul decizional trebuie să se ţină cont că orice presiune pusă pe activul băncilor afectează echilibrul şi decizia de alocare de capital şi de finanţare pentru creditare. De fapt, afectează întreaga economie.

În acelaşi timp, băncile au responsabilitatea milioanelor de deponenţi. O economie capitalistă nu se poate dezvolta fără un sistem bancar stabil şi solid care să-şi exercite rolul de finanţator al economiei. Sectorul bancar din România finanţează preponderent economia românească. La fel, un sistem bancar nu poate performa şi îndeplini în totalitate rolul dacă economia nu este sănătoasă şi dacă actorii economiei reale exercită presiune pe bilanţurile instituţiilor de credit.

Peste 80% din bănci se aşteaptau ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească sau chiar să scadă (35%). În acelaţi timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăţi.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se aşteaptă la o consolidare de anvergura medie şi doar 14% la o consolidare de anvergură mare. Sondajul relevă că instituţiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare. Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziţia de portofolii de credite şi doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante. Restructurările din sectorul bancar se apropie de final, în condiţiile în care 70% din bănci nu vor reduce numărul angajaţilor în următoarea perioadă, în timp ce aproximativ 20% se aşteaptă chiar la o creştere a numărului de angajaţi.

Prin eliminarea provocărilor cu care se confruntă sistemul bancar, în special de ordin legislativ, consumatorii vor putea beneficia de servicii bancare la preţuri mai competitive şi companiile din România vor putea concura cât mai eficient posibil pe pieţele externe.